Ново проучване показва, че само една нощ без сън може да направи мозъка по-стар,

...
Ново проучване показва, че само една нощ без сън може да направи мозъка по-стар,
Коментари Харесай

Учени казаха с колко се състарява мозъкът, ако не спим дори една нощ

Ново изследване демонстрира, че само една нощ без сън може да направи мозъка по-стар, като че ли ненадейно е стар с една-две години за една нощ, оповестява " Лайф Сайънс “.

Тези промени обаче наподобява изчезват след пълноценна нощна отмора.

В изследването откривателите употребяват машинно образование, с цел да генерират оценки на  " мозъчната възраст "  от сканирания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъци на хора, лишени от сън, които съпоставят с ЯМР на мозъци на същите хора след пълностоен сън. Резултатите, оповестени в Journal of Neuroscience, демонстрират, че една нощ цялостно отнемане от сън води до промени в мозъка, сходни на тези, които се следят след една или две години стареене.

Мозъчната възраст е " доста забавна мярка, с цел да се види по какъв начин се трансформира от загубата на сън ", споделя Джудит Карол, доцент по психиатрия и биоповеденчески науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която не е взела участие в проучването.

Изследователите черпят данни от пет съществуващи набора от данни, които включват данни от 134 участници в четири групи: цялостно отнемане от сън (без сън за една нощ), отчасти отнемане от сън (три часа време в леглото за една нощ), хронично отнемане от сън (пет часа в леглото всяка нощ в продължение на пет нощи) и контролна група (осем часа в леглото всяка нощ). Преди лишаването от сън всяка група е имала най-малко една нощ на базов сън, в която е прекарала осем часа в леглото; множеството групи са имали и една цялостна нощ на оздравителен сън по-късно.

След всяка нощ на всички е изработен ядрено-магнитен резонанс, което разрешава на откривателите да сравнят по какъв начин наподобяват мозъците им преди и след лишаването от сън, както и след пълноценна нощна отмора.

Изследователите определили забележимата възраст на мозъците на участниците, като употребявали логаритъм за машинно образование, наименуван brainageR, който бил подготвен въз основата на данни от повече от 3000 души. Публично наличният логаритъм предсказва хронологичната възраст на индивида от неговите мозъчни ядрено-магнитни резонанси въз основа на това по какъв начин нормално наподобяват здравите мозъци на дадена възраст във връзка с размера на тъканите и течностите в тях. При предходни проби откривателите са открили, че brainageR може тъкмо да предскаже възрастта в границите на към четири години.

В новото си изследване откривателите откриват, че за групата, която не е спала една нощ, brainageR е решил, че те са приблизително с една до две години по-възрастни, в сравнение с са били планувани първоначално. Тези разлики изчезнали след една нощ сън за възобновяване. Групите с отчасти и хронично отнемане от сън нямат обилни разлики в прогнозите за възрастта си спрямо контролната група.

Тези резултати съответстват с по-ранни проучвания на резултата на лишаването от сън върху мозъка. Има данни, че в мозъка на хората, лишени от сън, настъпват няколко типа промени, в това число промени в разпределението на течностите и размера на сивото вещество.

Бъдещи проучвания биха могли да включат и хора, които изпитват хронично недоспиване, да вземем за пример хора, които работят на смени, сподели Карол.

" Много хора се борят да заспят денем, когато са били будни цяла нощ ", сподели тя. " Мисля, че нещо, което преглежда по-отблизо това в тези групи, би могло да бъде в действителност скъпо и по-информативно. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР